Indledning

I gennemsnit bruger hver person i Danmark ca. 131 liter drikkevand i døgnet, og kun en meget beskeden del af vort rene postevand bruges faktisk til at drikke og til madladning - langt det meste bruges andre steder i husholdningen til f.eks. bad, vask, opvask, rengøring og toiletskylning.

Selvom det er næsten umuligt fastsætte et ”normalforbrug” pr. husstand p.g.a. flere faktorer, såsom husets størrelse antal personer i hustanden m.m., kan det oplyses et vejledende normalforbrug i en hustand på 150m2 med 2 voksne og 2 børn kan være:

ca. 400 l/døgn eller 3,0 m3 i ugen

Lading Vandværk anbefaler, at forbrugerne regelmæssigt aflæser deres vandmåler (ugentligt), så det hurtigt registreres, om der er eventuelle utætheder eller andre uregelmæssigheder i ejendommens brugs­vands­system. Husk i den forbindelse også at kontrollere om tællerhjulet i vandmåleren står stille, når man har lukket for alle tapsteder, hvis ikke - kan det skyldes, at man eksempelvis har et armatur eller toilet, der ”løber”, eller at man evt. har en skjult lækage i sit interne rørsystem.

På nedenstående oversigt kan man se, at det kan betale sig at være opmærksom på spildt vand fra en dryppende vandhane. Alene få dråber pr. sekund kan løbe op i mange spildte kroner pr. år.
Kontakt din lokale VVS-installatør hurtigst muligt, hvis du konstaterer, at der er uregelmæssigheder i for­bind­el­se med din interne installation. Han har endvidere mange muligheder for at hjælpe dig til at mindske dit vandforbrug i det daglige, da mange leverandører af VVS produkter i dag leverer f.eks. armaturer og toiletter med ”vandsparefunktion”. Husk dette i forbindelse med køb af nye produkter til badeværelset eller køkkenet.

Blomstervanding

Blomster bør kun vandes om aftenen, når solen er gået ned - ellers fordamper det meste af vandet. 

Husk - brug en vandkande i stedet for vandslangen.

Som nævnt i afsnittet Vandrådgivning er det en god ide at undersøge, om der er skjulte utætheder i Vvs-installationerne. Kan man ved at bruge nogle af de nævnte metoder konstatere, at man har problemer med sin installation, så tag kontakt til en autoriseret Vvs-installatør hurtigst muligt - så undgår du en ubehagelig økonomisk overraskelse.

Opvaske- og vaskemaskinen

Dagligt bruger hver person ca. 40 liter vand til opvask og ca. 25 liter vand til tøjvask. Husk derfor at fylde maskinerne helt op hver gang, og skyl ikke porcelænet af, inden du sætter det i maskinen - den kan godt vaske rent alligevel. 

Husk i tilfælde af en nyanskaffelse at undersøge hvor meget vand maskinen skal bruge for at vaske rent - i dag fås maskiner, der vasker med meget lidt vand. Husk at bruge balje til opvask, optøning af frosne varer  og nedkøling af drikkevarer - aldrig rindende vand.

Armaturer i køkkenet og bryggers

Som før nævnt skal man sikre sig, at armaturet ikke drypper, og til køkkenarmaturer er det også muligt få vand begrænser. 

Husk - når man skal skrælle kartofler og rengøre grøntsager brug en balje eller vasken, brug ikke rindende vand. Hav altid en kande med koldt vand i køleskabet, så behøver du ikke lade vandet løbe, hver gang et familiemedlem har lyst til et glas koldt vand. Husk - det gode postevand, koster kun en tusindedel af, hvad kildevand koster i et supermarked.

Armaturer i badeværelset

Som man kan se i afsnittet Vandrådgivning kan det blive dyrt, hvis armaturet drypper p.g.a. en utæt pakning eller spindel. Det er ikke usandsynligt, at op til 50 liter forsvinder ud i afløbet hver dag, så sørg for, at pakninger og spindler i armaturet er tætte - eller få dem udskiftet inden et evt. spild bliver for stort. Der er mulighed for at få Vvs-installatøren til at montere effektive vand begrænser i de fleste håndvaske- og brusearmaturer i dag, og det er også muligt, selv at indsætte begrænser mellem bruseslangen og håndbruseren i badet. 

Husk - det er ikke nødvendigt, at vandet løber imens du børster tænder.

Badet

Af hensyn til vandforbruget anbefales det at tage brusebad i stedet for karbad. 30-40 liter bruges der på brusebadet imod 100-200 liter til karbadet. Endvidere skal vandet i karet ofte opvarmes mere end brusebadet, så her sparer man på varmeregningen. 

Husk - det er ikke nødvendigt, at vandet løber under indsæbningen.

Bilvask

Med en vandslange bliver bilvask let en bekostelig affære, da man kan bruge 150-200 liter pr. vask. 

Husk brug spand og børste i stedet så kan du nøjes 20-40 liter vand - og bilen bliver ligeså ren.

Toilettet

En utæt cisterne på toilettet kan betyde en ekstra omkostning på kr. 2.000 til 3.000 om året. Et utæt toilet kan nemlig sende 1.300 liter rent drikkevand direkte i kloakken - i døgnet. Det svarer til en persons uges forbrug. Kontakt derfor din Vvs-installatør, hvis du konstaterer, at der uro i vandoverfladen i toiletskålen, at cisternen bliver ved med tage vand længe efter, at du har trukket ud i toilettet (det syder i tilgangsrøret), eller hvis toiletskålen får kraftige aflejringer af kalk eller rust.

Husk endvidere at kloaksystemet ikke har godt af affald såsom vatpinde, kondomer eller bind. Skyl heller ikke farlige stoffer ud i toilettet (eller håndvasken) såsom terpentin, benzin, acetone og fortynder, aflever i stedet disse væsker på Hammels genbrugsstation.

Hvis du ser noget vand komme op af jorden!

Ring til Olav Basse på mobil: 20988384